[CodeIgniter] Yeni Sayfa Oluşturma


CodeIgniter framework’unu kullanarak yeni bir sayfa oluşturalım ve adres satırına sayfamızın URL adresini yazarak erişim sağlayalım. Öncelikle 2 adet dosya oluşturmamız gerekiyor. Bunlardan bir tanesicontrollers/ diğeri ise views/ klasöründe olacak.
Şimdi controllers klasörüne giriyoruz. Bu klasörün içinde yeni bir tane PHP dosyası oluşturalım. Php dosyamızın adını deneme.php” koyabiliriz. Sayfamızın içine aşağıda kodları ekledikten sonra kodların ne işe yaradığına dair açıklamaları okuyalım.
class Deneme extends CI_controller
{
    function __construct()
    {
        parent::__construct();
    }
 
    function index()
    {
        $this->load->view('deneme_view');
    }
}
Şu anda controllers/ klasörünün içine “deneme.php” adında bir dosya oluşturduk. Bu dosyanın içerisine eklediğimiz kod parçalarını açıklayacak olursak,
* yeni bir tane class oluşturduk. Oluşturduğumuz class “extends” kodu ile CI_controller classına bağladık. Bu sayede codeIgniter uygun olarak çalışacaktır.
* yeni bir tane fonksiyon oluşturduk ve adını index() koyduk. Bu fonksiyona istediğiniz ismi verebilirsiniz. Ama index() ismini verdiğinizde herhangi bir alternatif durum söz konusu olmadığında index() fonksiyonunu çalıştıracaktır.
* “$this->load->view(‘deneme_view’)” kod parçası ise views/ klasörünün içine girerekdeneme_view.php isimli dosyayı çalıştıracaktır.
Şu anda adres satırına [www.siteadi.com/index.php/deneme] yazar ve giriş yaparsak, deneme class’ımızı çalıştıracağını göreceksiniz. Ama henüz “deneme_view.php” dosyamızı oluşturmadığınız için aşağıdaki hata satırı ile karşılaşacağız.
An Error Was Encountered
Unable to load the requested file: deneme_view.php
Şimdi “deneme_view.php” dosyasını oluşturmak için views/ klasörüne gidelim ve “deneme_view.php” dosyamızı oluşturalım. Ben içerisine “Merhaba Dünya” yazdım siz istediğinizi yazabilirsiniz. Bu dosyaya istediğiniz HTML kodlarını, JavaScript kodlarını ekleyebilirsiniz. Çünkü bu sayfa tarayıcıda görünecek sayfadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder