OOP (Nesne Yönelimli Programlama)

Sizlere yazı dizisi halinde, OPP (Nesne yönelimli programlama) programlama dan bahsetmeyi düşünüyorum. Öncelikle Nesne yönelimli programlama yapmamanın bize ne gibi bir faydası olacaktır. Neden OOP kullanmalıyız. Bu işin mantığını anlatmamız gerekirse;
Nesne yönelimli programlama 1960'ların sonlarına doğru yazılan programların çoğalması, yazılımcılarının sıkıntı çekmesi ve buna bağlı olarak yazılım kullanıcılarının zorlanması ve sıkıntı çekmesi sonucu ortaya çıkmıştır. 
Düşünün bir yazılımınız var ve üye bilgilerini 200 satırlık kod parçası ile gösteriyorsunuz.  Her sayfada üye bilgilerini çekmek için 200 satırlık kod parçasını yazmamız gerekiyor. Bunun gibi onlarca özellik düşünürsek, binlerce hatta on binlerce kod satırları karşımıza çıkacaktır. İşte tam bu sırada fonksiyonlar ve class'ların yardımı ile bu kod parçalarını derleyip tek bir satırlık kodlar halinde toplayabiliyoruz.
Olaya farklı bir açıdan bakmak gerekiyorsa kendinizi bir inşaat ustası olarak görün ve,
İnşaatın temeli, demirleri, tuğlaları, iskeleti ve çizim planı. Tüm bunların nasıl ve nerede olması gerektiğini bir inşaat ustası olarak biliyorsunuzdur. İşte Nesneye yönelik programlama da bu işe yarıyor. Kendi kodlarınızı hem siz, hemde bir başka takım arkadaşınız rahatlıkla okuyabilir, güncelleyebilir ve düzenleyebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder