Php echo() fonksiyonu

Php ile yaptğımız projelerimiz ekrana herhangi bi türden yazı yazdırmak istediğimiz zaman echo() fonksiyonunu kullanırız. Kullanımı kolay ve akılda kalıcı olan bu fonksiyon sayesinde, yazılarımızı ekranda çıkartabilir ve değişkenlerin sonuçlarınızı yazdırabiliriz. Php'de program yazacaksanız echo() fonksiyonunu çok kullanacaksınız.
$degisken = "Mustafa Tanrıverdi";
Yukarıdaki kodu sayfa.php adında kayıt edelim ve çalıştırdığımız zaman Mustafa Tanrıverdi değerini taşıyan bir adet değişken oluşturmuş olduk. Ama ekranda böyle bi yazı yok çünkü; biz sadece değişkene değer atadık ekranda göstermesi için herhangi bi komut yazmadık. Bu durumda echo() fonksiyonunu kullanarak ekranda yazımızı yazdırıyoruz.
$degisken = "Mustafa Tanrıverdi"; 

    echo"$degisken";
Yukarıdaki kodu çalıştırdığımız zaman ekranda "Mustafa Tanrıverdi" yazıldığını göreceksiniz.
$degisken = "Mustafa Tanrıverdi"; 

    echo"Bu adamın adı $degisken";
Yukarıdaki kodu çalıştırdığımız zaman ekranda "Bu adamın adı Mustafa Tanrıverdi" yazıldığını göreceksiniz. Bakınız Php ile değişkenin değerini alıyoruz. Zaten programlamanın temel mantığıda budur.
$degisken = "Mustafa Tanrıverdi"; 

    echo"Adı kalın olacak, $degisken";
Tabiki echo komutu içerisinde HTML etiketleri gösterebiliriz. Bu kodu ekrana yazdırdığımızda "Adı kalın olacak Mustafa Tanrıverdi" yazısı gelecektir.
Gördüğünüz gibi echo() komutunu kullanırken ekrana çıkmasını istediğimiz değerleri belirtmek için çift tırnak(" ") karakterlerini kullanıyoruz. Ama isterseniz tek tırnak (' ') karakterlerinide kullanabilirsiniz. Tabiki tek tırnak karakterini kullanırsanız $degisken değerini almayacak ve ekrana $degisken diye çıktı verecektir.
$degisken = "Mustafa Tanrıverdi"; 

    echo'$degisken';
Bu kodu yazdırdığımız zaman karşımızı Mustafa Tanrıverdi değil de $degisken yazısının geldiğini göreceksiniz. Çünkü Php "" (çift tırnak) içinde ki veriyi yorumlamaya çalışır ama ' ' (tek tırnak) içinde ki veriyi ise yorumlamadan ekrana yazdırır.
Eğer ekrana çıkartmak istediğiniz değer de değişken yok ise ' ' (tek tırnak) kullanınız, çünkü Php bunu yorumlamadan ekrana dökecek ve sunucunuzu pek fazla yormayacaksınız. Büyük projelerde önemle dikkat edilmelidir.
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, Mustafa Tanrıverdi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder